La Sardana i l'Agrupació Sardanista

De l’any 1880 a l’any 1997: extret del llibre La sardana de Sant Joan de les Abadesses, de Marcel Miquel i Joan Ferrer

1880
L’arribada del tren a Sant Joan de les Abadesses, el 19 de setembre de 1880, transforma la  vila. També, casualment, l’any 1880, es dóna la primera notícia documentada de la sardana en el programa de la festa major. Es ballen sardanes llargues el dilluns de la festa al matí. Era freqüent, per les festes majors d’aleshores, ballar més contrapassos que no pas sardanes.

Arribada del tren Sant Joan de les Abadesses

1909
A la festa Major de 1909 es celebra el primer concurs de sardanes. Era programat per dilluns de la festa, a les quatre de la tarda, a la plaça Major. Un xàfec ho impedí, i finalment, el concurs es celebrà a les nou del vespre. A les bases hi constava explícitament que s’havia de ballar i repartir “a l’usansa Ampurdanesa” i les colles havien d’estar  formades d’entre vuit i dotze balladors, preferentment d’ambdós sexes. La colla “Gent de casa” guanyà el primer premi, ”La sardana de Ripoll” el segon,  la colla “La muntanyesa” el tercer i “El jovencell santjoaní” guanyà el quart premi.

                                                                                                           
1910
El següent concurs de sardanes tindrà lloc l’any 1910. Les colles guanyadores van ser: “La sardana de Ripoll”, primer premi, “La branca del Ter”, el segon, “Gent d’ara santjoanenca”, el tercer, “Floretes i branques”, el quart, i, finalment la colla “La muntanyesa”, el cinquè premi.


Colla sardanista santjoanina

1911 a 1931
 L’any següent, el 1911, també tindrà lloc el concurs de sardanes, el dilluns de la festa, a la tarda, a la plaça. Serà el darrer d’aquesta etapa, ja que no tenim constància que se’n celebrés cap més fins l’any 1922. Fins a la guerra civil, es celebraran concursos de sardanes els anys 1924, 1930 i 1931, any en què tindrà lloc també un concurs de sardanes infantils.

Quant a les colles sardanistes, s’ha de deixar constància que la colla “Bartrons” de Sant Joan de les Abadesses participà en un concurs de colles sardanistes a Barcelona l’any 1907 i aconseguí el segon premi. A més, la mateixa colla guanyà el primer premi en el concurs de sardanes celebrat a Vic  l’any 1910. Per tant, el món sardanístic no solament s’arrelava a la vila, sinó que presentava una destacada qualitat.


Sardana del rector a la plaça de l'Abadia, el dimarts de la festa Major, l'any 1914

Els aplecs populars de les ermites o esglésies dels voltants de la vila, tot i que ja feia molts anys que es celebraven, començaren a  documentar-los gràcies als corresponents programes que s’editaran: l’aplec de Sant Antoni de Pàdua, de Santa Llúcia de Puigmal, de Sant Miquel, de la mare de Deú de la Mercè... Es celebren també les primeres festes patronals a les colònies tèxtils de les rodalies de Sant Joan de les Abadesses, com ara la Mare de Deú del Carme, a la colònia Jordana, o la de Sant Jaume, a la colònia Llaudet. En totes aquestes celebracions, no cal dir, la sardana hi era ben present.

La festa major ja s’havia consolidat durant la dècada dels anys vint. Les sardanes hi tenien el seu espai i, esdevenien un puntal de la festa: les serenates al campanar, els passants, les audicions amb les cobles de més renom, la tornaboda al Covilar. Els espais on es ballaven eren, principalment, la plaça Major i també però no tant, el passeig de l’Era Gran.

L’any 1908 comencen a tenir lloc les audicions de sardanes als establiments particulars, com el Café Bellapart i a l’Industrial.

Amb les festes patronals, en qualsevol activitat, les sardanes hi eren presents.


Audició de sardanes al passeig comte Guifré, l'any 1915


L’Escola  Municipal de Música, creada l’any 1923, per iniciativa i sota la direcció de Ramon Serrat, havia format musicalment a molts joves de la vila.

No serà fins ben entrats els anys trenta que es constituirà la primera entitat sardanista a Sant Joan de les Abadesses. Serà el “Foment de la sardana”.  La primera feina que faran serà preparar el programa anual d’audicions i, sobretot, organitzar el primer aplec de la sardana, que tindrà lloc el dia 30 de juliol de 1933, al Pla de la Batllia. Un xàfec l’interromprà. Les cobles que hi participaran seran la “Santjoanenca” i la “Nova Camprodonina”. Seguidament,  el “Foment” ingressà a la Lliga Sardanista de Catalunya i impartirà, també, alguns cursets d’ensenyament de sardanes entre el jovent de la vila.


Colla sardanista Dansarem bé?, guanyadora del concurs de 1930

El segon aplec tindrà lloc, també al Pla de la Batllia, el 29 de juliol de 1934. Una altra vegada la pluja farà acte de presència. L’aplec, convertit en audició, es traslladà al passeig. Les cobles que hi actuaren foren els “Bofills” de Torelló, els “Lluïsos” de Taradell, i la “Santjoanenca” de la nostra vila.

El tercer i darrer aplec de la sardana d’abans de la guerra tingué lloc el dia 11 d’agost de 1935, aquesta vegada al Pla de can Baixora. En aquesta ocasió, les cobles que interpretaren les sardanes van ser “Camprodon” i “Els Serratins”, de Ripoll.
L’enfrontament civil, provocat per l’aixecament militar el 18 de juliol de 1936, abocarà a la nostra vila i el país vèncer cap un carreró estret i fosc, on els esdeveniments culturals propis de la terra seran completament anul·lats. La sardana, que serà consentida pels guanyadors amb l’etiqueta folklòrica de “baile regional” esdevindrà l’única vàlvula d’expressió dels sentiments catalans.

Just després de la guerra, torna l’activitat de les cobles i també les audicions de sardanes.

Cartells dels aplecs sardanístics, dels any 1933, 1934 i 1935
      
1939
Desprès del parèntesi de la guerra, les sardanes tornen a Sant Joan per la festa major. Es refunda “La Principal de Sant Joan” amb diversos noms: ”Principal de Sant Joan de les Abadesses”, “Sanjuenense” o “Pyrene”.


1940
Les sardanes es normalitzen a mesura que es creen festes del nou règim polític (Alliberament, 18 de juliol) i es reprenen les antigues (Sant Antoni, festa del Centre...). L’Acció  Catòlica comença a organitzar ballades a l’estiu.


La sardana, malgrat les dificultats, continuava unint els santjonins

1943
En el marc de la festa major, s’organitza un concurs de sardanes.


1944
Homenatge a Ramon Serrat poc abans de la seva mort (esdevinguda a Terrassa el 2 de novembre).


1945
Gran homenatge pòstum a Ramon Serrat a Terrassa, amb la presència santjoanina.

Ramon Serrat i Fajula (1881 -1944)

1948
Restauració del Contrapàs dels Boigs, en el marc de la festa major. Concurs de colles a la festa de la Plaça i Veïnat.


1949
1r. Homenatge a la Vellesa, festa amb presència sardanista que perdurarà fins al 1969.
Festa major: homenatge a Ramon Serrat. Inauguració d’un carrer en memòria del mestre.
Consta la presència d’un “Grup Sardanista”.


Homenatge a la vellesa, l'any 1949

1951
Creació de la cobla ”Santjoanenca”.
1r. Aplec de la sardana després de la guerra a can Baixora (Prats de la Caseta), promogut per l’Acció Catòlica.


1952
Homenatge de “La Principal” a Narcís Oliveras, en la festa de Santa Magdalena.
2n. Aplec de la sardana al Pla de la Central.


1955
Desapareix la cobla “La Santjoanenca”.


1956
Desapareix “La Principal de Sant Joan de les Abadesses”.
Homenatge al mestre Serrat en commemoració del 75è aniversari del seu naixement.

Sardanes al carrer Beat Miró

1957
Els Montgrins inicien les seves actuacions ininterrompudes per la festa major (ja hi havia actuat el 1943).   


1960
Presència sardanista en l’homenatge de Sant Joan a Joan Maragall.


1964
Creació del Centre d’Iniciatives Turístiques (CIT). Promourà des dels seus inicis, amb l’Ajuntament, les audicions de sardanes i serà l’organitzador de diversos actes sardanistes.


Logotip del Centre d'Iniciatives Turístiques

1969
En el marc del 1r. Concurs de colles (vàlid per al Campionat de Catalunya), homenatge a Ramon Serrat. S’inaugura una placa a la plaça Major. Amb els anys, el concurs de colles es transformarà en la “Gran diada sardanista”, que inclourà concurs de revesses, concurs de colles, audicions, concerts...


Primera edició de concurs de colles. l'any 1969

1970
S’afegeix al concurs de colles sardanistes un concurs infantil i juvenil.


1972
Creació de la colla sardanista “Ramon Serrat”, que participarà en diversos concursos i exhibicions.


Banderí de la colla Mestre Serrat, l'any 1972

Presentació de la colla Ramon Serrat, l'any 1972

1973
1r. Curset d’ensenyament de sardanes, que cada any fins ara s’ha anat desenvolupant.


1r curset d'ensenyament de sardanes, l'ant 1973

1974
Creació de la colla “Petits Ramon Serrat”.


Presentació de la colla petita Ramon Serrat, l'any 1974

1975
El sardanisme santjoaní s’oficialitza amb la creació de l’"Agrupació Sardanista Sant Joan de les Abadesses”. N’és el primer president Ramon Roqué i Vilanova. Aquesta entitat assumirà l’organització del curset d’ensenyament, la Gran Diada Sardanista i la programació de les audicions de sardanes.      
1r. Concert de sardanes al Monestir.


1r president de l'Agrupació Sardanista Ramon Roqué,
l'any 1975/1977 i 1985/2003

1976
Festa de la inauguració del Pont Vell reconstruït. Una gran sardana enllaça els dos ponts.

Inauguració del pont Vell, sardana que enllaça el dos ponts, l'any 1976

1977
Edició conjunta, per subscripció popular, entre l’Agrupació Sardanista Sant Joan, l’ASERT i l’Obra del Ballet Popular d’un disc amb sardanes de Ramon Serrat.                                                          
Canvi de president a l’Agrupació Sardanista. Nou president: Jaume Soler i Serra.

2n president de l'Agrupació Sardanista Jaume Soler i Serra,
l'any 1977 a 1984

1978
X Gran diada sardanista. Homenatge a Lluís Corominas.


X Diada sardanista, dedicada a Lluís Corominas, l'any 1978

1979
XI Gran diada sardanista. Homenatge a Narcís Oliveras.


1980
XII Gran diada sardanista. Homenatge a Jaume Soler i Quijada.


1981
Centenari del naixement de Ramon Serrat.    
1r. Aplec contemporani, a l’escola Mestre Andreu.


1r. Aplec contemporani, l'any 1981

1982
2n. Aplec contemporani, al passeig del comte Guifré.
XIV Gran Diada Sardanista. Homenatge a Josep Picola i Soler.

XIV Diada sardanista, dedicada a Josep Picola, l'any 1982

1983
Aplec de la sardana contemporani, al Passeig. 
Creació de l’Emissora Municipal. De sempre hi ha hagut presència sardanista, primer amb el programa “Curts i Llargs”, després “Juntes les mans” i “Contrapunt”, que és el que ha estat més temps en antena.
Concert de sardanes al claustre del Monestir per la cobla principal de Barcelona.


Concert  de sardanes al claustre del Monestir, l'any 1984

1985
Nou canvi de president a l’Agrupació Sardanista. Torna a la presidència Ramon Roqué.


1986
Noces d’or del sacerdoci de Mn. J. M. Planas.
Audició d’autors santjoanins. 
Per la festa major es torna a interpretar el “Contrapàs dels boigs”.

Audició especial de sardanes, l'any 1986

1987
L’Agrupació Sardanista i l’Ajuntament col·laboren en l’organització del 1r. premi “Ramon Serrat” per a compositors joves de sardanes.                                       Actes de l’XI Centenari del Monestir: es repeteix la sardana dels dos ponts. Sardana de Germanor, al claustre del monestir, dins l’homenatge que dedicaren a l’abadessa Emma les poblacions que hi havien tingut una relació històrica.


1990
Refundació de l’Escola Municipal de Música, que prendrà el nom de “Ramon Serrat”.
2n. premi “Ramon Serrat”.
75è. Aniversari de l’”Schola Choral de Ssm. Misteri”. Audició d’autors locals.

L'escola de música pren el nom de Ramon Serrat, l'any 1990

1992
3r. premi “Ramon Serrat”: concert de presentació de les obres finalistes al teatre Centre.

3r Premi Ramon Serrat, l'any 1992

1993
El santjoaní Ramon Oliveras rep de mans de l’Obra del Ballet Popular el premi a la Promoció d’Activitats Sardanistes.

Ramon Oliveras rep el premi a la Promoció d'Activitats Sardanistes, l'any 1993

1996
En el marc del pubillatge de Calella es nomena Sant Joan de les Abadesses com a Ciutat Pubilla de la Sardana 1997. 
Comença el cicle “Posa’t en dansa”, amb conferències, concerts...             
Presència del pubillatge a la xarxa internet.                                                  
En el marc del 1r. Cicle de representacions del mite del Comte Arnau, estrena del poema sinfònic per a cobla “El Comte Arnau”, de Tomàs Gil i Membrado, amb textos del poema de Joan Maragall.


1997
Any del pubillatge.
Dies 26 i 27 d’abril: Actes de Proclamació de Sant Joan de les Abadesses com a Ciutat Pubilla de la Sardana.    
Laura Descamps i Torrent és nomenada Pubilla Universal de la Sardana.
Edició d’un disc compacte commemoratiu amb sardanes inspirades en Sant Joan.
Inauguració del monument a la sardana, obra de l’escultor Francesc Fajula i Pellicer.                                                                
Activitats commemoratives del pubillatge. 
Trobada d'alcaldes de les Ciutats Pubilles de la Sardana.

Acte de pubillatge


Logo Ciutat Pubilla de la Sardana'97

Monogràfic de Sant Joan de les Abadesses, ciutat Pubilla de la Sardana'97
autor de la portada del pintor Gerard Sala
Monument a la sardana, obra de l'escultor Francesc Fajula


1998, 1999, 2000, 2001, 2002
L’Agrupació Sardanista organitza les sardanes de l’any.
Les sardanes de la festa major, les organitza conjuntament amb l'Ajuntament.


2003
L’Agrupació Sardanista organitza les sardanes de l'any.                               
Les sardanes de la festa major, les organitza conjuntament amb l’Ajuntament.   Canvi de president a l’Agrupació Sardanista. Nou president: Assumpta Roura i Mas.

3ra presidenta de l'Agrupació Sardanista, Assumpta Roura i Mas
l'any 2003 

2004
A més de les sardanes de l’any, l’Agrupació Sardanista col·laborarà ballant la sardana Un santjoaní a Mèxic  del compositor Ramon Oliveras i Josep de Calassanç Conill, a la festa mexicana de “El Grito”. Festa que es celebra per primer cop a la vila, per la vinculació entre Sant Joan, població natal de Jaume Nunó i Roca, compositor de l’himne nacional mexicà, i San Luís de Potosí (Mèxic), població on va néixer Francisco González i Bocanegra, autor de la lletra de l’himne. Aquesta festa tindrà continuïtat.

2005 
L'Agrupació Sardanista organitza les sardanes de l'any.
Les sardanes de la festa major, les organitza conjuntament amb l’Ajuntament.        
                       
Sardanes Festa Major, l'any 2005

2006 
L’Agrupació de Sardanista organitza les sardanes de l'any.
Les sardanes de la festa major, les organitza conjuntament amb l'Ajuntament.
21 d’octubre de 2006, en el Teatre Centre, s’organitza  el Concert d’Estrenes de Sardanes inèdites del compositor santjoni Basili Vilageliu i Corriols (1885-1909)., que han  set arranjades i instrumentades per a cobla per el Sr. Tomàs Gil i Membrado. I també l’estrena de sardanes dels compositors Mª Teresa Monclús, Josep Navarro, Ramon Oliveres, Marcel Miquel i Tomàs Gil i Membrado.


2007, 2008
L’Agrupació de Sardanista organitza les sardanes de l'any.                           
Les sardanes de la festa major, les organitza conjuntament amb l'Ajuntament. 

2009
L’Agrupació de Sardanista organitza les sardanes de l'any. També e´s va organitzar un curset per a monitors de sardanes. 
   
Les sardanes de la festa major, les organitza conjuntament amb l'Ajuntament.

                     
Trobada de la colles sardanistes Remon Serrat

2010
L’Agrupació de Sardanista organitza les sardanes de l'any i curset de sardenes                                                


L'últim diumenge d'agost, s'inicia el I concurs de colles improvisades.                                   
Les sardanes de la festa major, les organitza conjuntament amb l'Ajuntament.                               

2011
L’Agrupació Sardanista organitza les sardanes de l'any i curset de sardanes,.
Les sardanes de la festa Major, les organitza conjuntament amb l'Ajuntament.

El 31 de juliol, es celebra la 22a Trobada Sardanista Comarcal del Ripollès.
Els actes d'aquesta trobada consisteixen en:

Presentació dels actes, a càrrec de la regidora de cultura Montserrat Tallant,

Bon dia, 

Benvinguts il·lustríssim Alcalde, President del Consell Comarcal, regidores, Sr. Bartomeu Duran, President de la Federació Sardanista de Catalunya, Sr. Josep Burniol, Sr. Marcel Miquel, Sra. Assumpta Roure, senyores i senyors

Benvinguts a la inauguració de l’exposició que porta per títol Antologia dels nostres compositors de Josep Burniol, una exposició emmarcada dins la 22 ena. Trobada sardanista de la comarca del Ripollès.

Primer de tot, dir-los en nom de l’Ajuntament que estem molt contents d’acollir aquesta trobada a la nostra vila.

Abans de començar voldria agrair la col·laboració del Consell Comarcal del ripollès, la nostra comarca necessita organitzar esdeveniments d’aquests tipus que ens cohesionen i alhora enforteixen la nostra comarca, gràcies President, desitjo que aquesta activitat es pugui continuar organitzant any rera any,

Vull agrair també el President de la Federació Sardanista de Catalunya, el Sr. Bartomeu Duran que ha acceptat participat en aquest acte, la qual cosa ens honora i la nostra dansa se’n beneficia. Moltes gràcies Sr. Bartomeu.

Agrair també al Sr Josep Burniol persona que estima el poble de Sant Joan i la sardana, persona molt implicada ambdues coses, i avui una vegada més ha estat col·laborant amb el poble i la nostra dansa permetent que puguem gaudir de l’exposició, Antologia dels nostres compositors, una exposició que ens ajudarà a conèixer una mica  més els nostres compositors, tinc entès que el repertori de sardanes i música per a cobla supera els cent mil títols.

Vull agrair també, al Sr. Marcel Miquel que hagi acceptat participar en l’acte i parlar-nos de L’Apologia de la Sardana a Sant Joan de les Abadesses, moltíssimes gràcies una vegada més per la seva col.laboració. 

I per últim agrair d’una manera especial a l’agrupació sardanista de Sant Joan de les Abadesses i a la seva Presidenta la tasca que fan a favor de la nostra dansa la sardana i el nostre poble. Una tasca entrenyable i que en nom de l’Ajuntament us volem agrair i us volem encoratjar a tot allò que estigui al nostre abast.

Perdoneu, si m’he allargat una mica, però  a vegades costa de trobar una ocasió per agrair allò que es fa. 

Tot seguit té la paraula el Sr. Marcel Miquel, amb L’Apologia de la Sardana a Sant Joan de les Abadesses

Gràcies Marcel 

A continuació té la paraula el Sr. Josep Burniol que ens parlarà de l’exposició Antologia dels nostres compositors.

Moltíssimes gràcies Sr. Burniol, sempre es pot comptar amb vostè 

Té la paraula el SR. Bartomeu Duran

Gràcies 

Tot seguit la presidenta Assumpta Roura ens dirà unes paraules.
Inauguració de l’exposició “Antologia dels nostres compositors” del  Sr. Josep Burniol.
Conferència “Apologia de la Sardana a Sant Joan de les Abadesses” a càrrec del Sr. Marcel Miquel, al Palau de l’Abadia.                                                Conferència "Apologia de la sardana a Sant Joan de les Abadesses"


Exposició "Antologia dels nostres compositors"Dinar de germanor al restaurant Janpere.  Doble audició de sardanes amb "Ciutat de Girona" i " Vila d'Olesa, al passeig comte Guifré.
En els actes es compte amb la presència del President de la Federació Catalana de la sardana, Sr. Bartomeu Duran.Nota de prensa

Sant Joan de les Abadesses viurà aquest diumenge un autèntica "apologia de la sardana". 
No només per ser la seu de la 22a Trobada Sardanista del Ripollès -tercer municipi de la nova
"ronda"- sinó per la conferència que impartirà Marcel Miquel amb aquest títol al migdia -no en va, és
segurament el municipi més sardanista de la comarca-.
La diada s'iniciarà amb la inauguració de l'exposició Antologia dels nostres compositors realitzada
per Josep Burniol. Després serà el torn de l'Apologia de la Sardana a Sant Joan de les
Abadesses -vila que va ser ciutat pubilla el 1997- i que comptarà també amb la presència del
president de la Federació Catalana de la Sardana, Bartomeu Duran.
Després d'un dinar de germanor serà el torn de la doble audició de sardanes amb les cobles Ciutat
de Girona i Vila d'Olesa al passeig del Comte Guifré.
http://www.naciodigital.cat/elripolles/noticia/15413/apologia/sardanista/sant/joan


2012 
L'Agrupació Sardanista organitza les sardanes de l'any, també cursets,  
Les sardanes de la festa major, les organitza conjuntament amb l'Ajuntament.     

                                                                                          
El 22 d’abril, en motiu del 15è aniversari de Sant Joan de les Abadesses com a Ciutat Pubilla de la Sardana, s’ha organitza una audició de sardanes amb la cobla Principal d’Olot.    


                             
El 21 de juliol, dins el marc del XVII Cicle de Representacions del mite del comte Arnau, s’estrena Terra de Monestirs, a càrrec de la Flama de Farners.                                                                                                    

Cicle de Representacions del comte Arnau - Terra de Monestirs, l'any 2012


26 d'agost Concurs de colles improvisades de sardanes

L’Agrupació Sardanista organitza, a la tardor,  la primera castanyada amb una audició de sardanes. Aquesta celebració tindrà continuïtat.  2013  
L'Agrupació Sardanista organitza les sardanes de l'any i curset de sardanes.
Les sardanes de la festa major, les organitza conjuntament amb l’Ajuntament.  
2014
L'Agrupació Sardanista organitza les sardanes de l'any.
Les sardanes de la festa major, les organitza conjuntament amb l’Ajuntament. 


Concurs de colles improvisades de sardanesDiada Nacional de Catalunya, ofrena Floral a la  corona del comte Guifré 
Exposició de fotografia digitalTambé l'Associació Sardanista ha col·labora amb la maratò de donació de sangCastanyada
12 de novembre, els 80 anys, mort Ramon Roqué i Vilanova, primer president de l'Agrupació Sardanista.

1r president de l'Agrupació Sardanista Ramon Roqué,
l'any 1975/1977 i 1985/2003


2015
L'Agrupació Sardanista organitza les sardanes de l'any.
Les sardanes de la festa major, les organitza conjuntament amb l’Ajuntament. Curset de sardanes


Inauguració de l'esposició permanent de Ramon Oliveres, al Palau de l'AbadiaRamon Oliveras

Audició de sardanesConcurs de colles improvisades de sardanes


L'Associació Sardanista cumpleix 40 dècades
Estrena de la sardana Compartint emocions de Josep Coll i Ferrando
dedicada a l'Associació Sardanista se Sant Joan de les Abadesses
amb motiu de celebrar quatre dècades d'existència.Retalls de premsa
Diada Nacional de Catalunya, ofrena Floral a la  corona del comte Guifré Loteria de Nadal Felicitació de Nadal

2016

L'Agrupació Sardanista organitza les sardanes de l'any.

Les sardanes de la festa major, les organitza conjuntament amb l’Ajuntament.

El mes de febrer, s'ha organitzat un curset de comptar i repartiment de sardanes de sardanes, en Casal Social Jaume Nunó - Centre Cívic.


Cartell


Curset
Guia Sardanista 2016

Guia sardanista 2016S'ha fet un nou estatut, ens el van aprovar en mes de març, el nom ara és Associació Sardanista de Sant Joan de les Abadesses, i els membres que hi constants, són:

Assumpta Roura, com a presidenta
Josep Vergés, coma tresorer
Montserrat Vilarrasa, com a secretaria
Josep M. Navarro, com a vocal
Manel Franco, com a vocal  


Sortida a Andorra, a la final de la sardana de l'any

Cartells i fotografies:


Diada Nacional de Catalunya, ofrena Floral a la  corona del comte Guifré 


Castanyada

Loteria de NadalFelicitació de Nadal2017
Associació Sardanista organitza les sardanes de l'any.

Les sardanes de la festa major, les organitza conjuntament amb l’Ajuntament.
De la comisió de l'Associació de Sardanista de Sant Joan de les Abadesses, han sortit:

Josep M. Navarro 
Manel Franco

Hi han entrat:

Rosalia Buixasa, com a vocal
M. Rosa Portell, com a vocal    
M. Dolors Sala, com a vocal   

Guia sardanista
El mes de juny, s'ha organitzat un curset de comptar i repartiment de sardanes de sardanes, en Casal Social Jaume Nunó - Centre Cívic.  


                                                     Cartells sardanes d'estiu;Concurs de sardanes de colles improvisades
Comunicats 20 de setembre, enviat per la Confederació Sardanista


Diada Nacional de Catalunya, ofrena Floral a la  corona del comte Guifré 

Castanyada

Dia Internacionalper a l'eliminació de la violènciaenvers les dones
Loteria de Nadal
Felicitació de Nadal2018
El 4 de gener de 2018, en va deixar el músic, compistor i lutier Ramon OLiveras.
Ha mort el compositor de sardanes i luthier Ramon Oliveras. La seva faceta més coneguda va ser precisament la de luthier de violins, violes i violoncels que van interessar a músics tan destacats com Xavier Cugat o Joan Manén i li va permetre fins i tot restaurar un Guarnerius, un dels tipus d'instrument més famosos, junt amb els Stradivarius.

La seva tasca sardanista contempla el vessant interpretatiu com a fiscorn i trombó de vares, del qual n'era virtuós, a La Principal de Sant Joan de les Abadesses, del 1937 al 1954. Llavors, per malaltia, ho va deixar i es va centrar en la tasca de luthier. La seva vida i obra va ser objecte d'una exposició retrospectiva a Sant Joan de les Abadesses, la seva vila natal, el passat 2015. Això demostra la importància de la seva tasca com a creador i reparador d'instruments.

Va compondre 19 sardanes, com La Verge de FàtimaMonestir en festaColla Ramon Serrat, Ripoll sardanista o Maria del Carme. També va composar l'obra per a 2 tenores i timbala Homenatge al Pelós. Amb la seva mort s'acaba una nissaga de músics iniciada a Tortellà.De la comisió de l'Associació de Sardanista de Sant Joan de les Abadesses, s'ha canviat el tesorer Josep Vergés, per la vocal Rosalia Buixasa. 
La composició de la comissió de l'Associació Sardanista, és:


Assumpta Roura, com a presidenta
Rosalia Buixasa, com a tesorera
Montserrat Vilarrasa, com a secretaria
M. Teresa Monclús, com a vocal
josep Vergés, coma a vocal
M. Rosa Portell, com a vocal
M. Dolors Sala, com a vocal

Joan Morera, Pere Sucarrats, Paquita Blanch, com a 
col·laboradors


Guia sardanista

El mes de juliol, s'ha organitzat un curset d'ensenyar a ballar la sardana curta (com és ballava antigament) en el Casal Social Jaume Nunó - Centre Cívic.      El dimarts de la festa Major, a la font delc Covilar la posarem en pràctica, després de la ballada de sardanes dels homes.  Documentació de la sardana curta
Associació Sardanista organitza les sardanes de l'any.

Sardanes d'estiu


Concurs de colles improvisades de sardanesLes sardanes de la festa Major, les organitza conjuntament amb l’Ajuntament.

Enguany s'ha fet un canvi de l'audició de sardanes del dissabte a la nit, en lloc de fer-les després de les serenates, s'han fet abans, amb molt èxit de sardanistes.

Fotgrafia de Marcel Miquel

Reflexió de Marcel Miquel, (8-9-2018)
Paradoxalment, a vegades la tradició necessita canvis per mantenir-se Sant Joan de les Abadesses ho vàrem viure amb les Serenates al campanar i avui ho hem tornat a viure: s'ha trencat la tradició de les sardanes de la nit del dissabte de la Festa. Amb un retoc d'horari l'èxit de públic ha confirmat que la tradició ha de tenir en compte els canvis d'hàbits socials.Fotografia de Marcel Miquel

Marcel Miquel: La Sardana del Rector. L'any 1902 es va allargar el contracte de la cobla fins el dimarts de la festa Major de Sant Joan de les Abadesses gràcies a que comerciants i cafès pagaven una sardana que es ballava davant del seu local. El rector també en va pagar una, que es ballava i encara es balla davant de l'antiga rectoria, l'actual museu. El recorregut actual de les sardanes es manté amb algunes variacions i permet aventurar alguns dels altres patrocinadors: el cafè de la plaça Major, la taverna de can Passolas, el cafè de can Pep...

La sardana d'honor de la festa Major 2018, ha estat dedicada a l'Associació Sardanista.

Sardana d’Honor

Aquesta sardana s’interpreta a la plaça Major, el diumenge de la festa Major, sortint de l’ofici. El tret característic d’aquesta sardana és que és presidida per les autoritats de la Casa de la Vila i que no es balla; els vilatans l’escolten des de la plaça. En el programa de festes de l’any 1906 consta la interpretació d’una sardana en honor del consistori, però no tingué continuïtat ens anys posteriors. La tradició data de 1949, hi predominen les sardanes d’autors locals o dedicades a Sant Joan, alguna d’elles estrenades en aquesta ocasió. A partir de 1973 i en especial els darrers anys, la sardana d’honor, a més serveix per rebre homenatge a santjoanins que ens han deixat durant l’any, i que havien destacat per la seva dedicació a la sardana o per la seva activitat social.

La sardana d’honor, enguany ens  ha estat dedicada a l’Associació Sardanista de Sant Joan de les Abadesses.

Reconeixament a l’Associació Sardanista de Sant Joan de les Abadesses:
Benvolguts santjoanins, santjoanines i visitants de la nostra vila amb motiu d'aquesta Festa Major. A continuació, i seguint una llarga tradició que es remunta a l'any 1949, s'interpretarà la Sardana d'Honor de la Festa Major de Sant Joan.

Aquesta sardana serveix de reconeixement a aquelles persones que s’han destacat per la seva tasca continuada a favor de Sant Joan de les Abadesses en l'àmbit cultural, social, associatiu o de promoció de la vila, i, en especial, en la promoció de la sardana a la nostra vila.

Enguany la sardana d'honor es dedica per primer cop no a una persona sinó a una entitat de la vila, i s'ha cregut oportú que la primera associació que havia de rebre aquest reconeixement havia de ser l'Agrupació Sardanista de Sant Joan de les Abadesses, ara Associació Sardanista.

L'Agrupació Sardanista té ja més de 40 anys, i la seva creació fou l'oficialització en una entitat que s'encarregués de la promoció de la Sardana a Sant Joan. És, per tant, l'hereva del moviment sardanista a la vila de Sant Joan, que comptava ja amb una llarga tradició sardanista, ja que el primer esment d'una audició de sardanes llargues, és a dir, de les actuals a la vila, data de l'any 1880.

Per tant, l'Agrupació recollia la torxa d'anteriors entitats sardanistes com ara el Foment de la Sardana, creat durant temps de la República, o els Amants de la Sardana", de la dècada dels anys 50, a part d'altres entitats que també programaven regularment sardanes, com el Centre Catòlic o el Centre d'Iniciatives Turístiques. Amb la creació de l'Agrupació Sardanista es va pretendre donar un nou impuls a la sardana a la nostra vila, i, a part d'organitzar una nombrosíssima programació estiuenca de sardanes,van sorgir també la Colla Sardanista Ramon Serrat i la Colla Joves Ramon Serrat, la celebració dels concursos de colles dins de les Grans Diades Sardanistes, i els cursets d'ensenyament de sardanes. Més tard arribarien els Aplecs de la sardana. En els darrers anys s'han anat diversificant les activitats de cursets de perfeccionament, concursos de colles improvisades, audicions dobles de la castanyada, entre altres, que continuen evidenciant el dinamisme de l'entitat.

El reconeixement d'aquesta tasca i en general, de la de la vila de Sant Joan en favor de la sardana fou la proclamació de la nostra vila com a Ciutat Pubilla de la Sardana, l'any 1997. L'agrupació Sardanista treballà intensament dins de la comissió organitzadora, suposà amb un important any de preparació i un de pubillatge ple d'activitats de tot tipus que suposaren el reconeixement de l'Obra del Ballet Popular.

Aquesta Sardana d'Honor es doncs un tribut a la tasca de l'entitat i a tots els qui la formen i n'han format part; als seus expresidents, Ramon Roqué Vilanova, que ho fou en dues etapes, Jaume Soler Serra, i a l'actual presidenta, Assumpta Roura Mas, a tots els membres que han format part de les diferents juntes i a tots els socis i sardanistes de la vila.

La sardana escollida enguany no podia ser més indicada: "Compartint emocions", sardana de Josep Coll i Ferrando, que el seu autor dedicà l'any 2015 a l'Agrupació Sardanista.

Recordem que la Sardana d'Honor és per a ser escoltada en silenci i respecte i no per a ser ballada. La interpretació serà a càrrec de la cobla La Flama de Farners.


Diada Nacional de Catalunya, ofrena Floral a la  corona del comte Guifré Castanyada
Loteria de Nadal
Felicitació de Nadal2019
L'Agrupació Sardanista organitza les sardanes de l'any.
Les sardanes de la festa major, les organitza conjuntament amb l’Ajuntament. 

Guia sardanista
Concert final de la sardana de l'anys, al Gran Teatre Liceu de Barcelona


Saerdanes d'estiu


Concurs de colles improvisades de sardanes
 
Diada Nacional de Catalunya, ofrena Floral a la  corona del comte Guifré 


  

Castanyada         


                             Loteria de NadalFelicitació de Nadal
2020 
Aquest any ha estat molt diferent per la pandèmia de la Covid 19.  S’han paralitzat les activitats i hi ha hagut un confinament domiciliari durant dos mesos a causa de la facilitat d’aquest virus per propagar-se. No ha estat fins a l’estiu que s’han pogut fer quatre concerts de sardanes. Tots els assistents estaven asseguts i a un metre i mig de distància entre ells. Al setembre el nombre d’infectats per la pandèmia va pujar per la qual cosa la Festa Major no s’ha celebrat.

Presentació del CD Dels sentimets de Maria Teresa Monclús


Concerts de sardanes Loteria de Nadal


Felicitació de Nadal

2021 

Després del passat any tan complicat per la pandèmia La Covid, enguany tímidament es comença a fer les ballades. L'Associació Sardanista organitza les sardanes de l'any.
Les sardanes de la festa major, les organitza conjuntament amb l’Ajuntament. Guia sardanista Informació a les socis.Guia sardanista

 


Cartell de les audicions de sardanes
Sardanes de la Festa Major
Diada Nacional de Catalunya, ofrena Floral a la  corona del comte Guifré 


Loteria de Nadal


Felicitació de Nadal
2022
L'Agrupació Sardanista organitza les sardanes de l'any.   
Les sardanes de la festa major, les organitza conjuntament amb l’Ajuntament.

Comunicat als socis

Guia sardanista


Cartells audicions de sardanes
14 de maig de 2022, Guardons Emma de Barcelona, en reconeixament a l'Associació Sardanista de Sant Joan de les Abadesses.28 de maig de 2022, 25è Aniversari de la programació de Sant Joan de les Abadesses com Ciutat Pubilla de la Sardana.

Curset de sardanes 
Aplec de Sant Antoni de PadúaCartells de sardanes d'estiu10è Concurs de colles improvisades de sardanes.Reconeixement a Pere Roca i Plantalech, la seva bona feina durant tant anys per les sardanes i l’Associació Sardanista de Sant Joan de les Abadesses. Curset de sardanes de tardor

8a Castanyada i audició de sardanes.

Aplec de Santa Llúcia del Puigmal.

Loteria de Nadal

Felicitació de Nadal

2023
L'Associació Sardanists SJA, organitza les audicions de sardanes de Sant Joan de les abadesses.
Les sardanes de la festa Major les organitza l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, amb col·laboració de l'Associació Sardanists SJA.

Guia sardanista.
Cartell de les audicions de sardanes de gener.Curset de sardanes 
Dilluns, 6 de febrer de 2023, l’ajuntament ha fet acte de reconeixement al Jaume Serra i Soler, en agraïment del seu fons a l’Arxiu Històric Municipal , fruit d’anys de col·lecció i de la seva trajectòria, de com a president de l’Agrupació Sardanista, de la Unió de Botiguers i dinamitzador de les trobades de la lleva del 53.

Acte hi ha participat el Comarcal mateix Jaume Soler, l’alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Josep Ribas Solà, director de l’Arxiu Comarcal el Ripollès, i ha comptat amb la presència de regidors i regidores.

Cartells de les audicons de sardanes de fbrer i març.
Targetó enviat a els socis.

                 

                                                                                                                                                  

Aplec de Sant Antoni

Programa:

Diumenge, 11 de juny de 2023 - Festa de Sant Antoni

A les 11 h. Sardanes

A les 12h. Benedicció del terme - Missa cantada i cant dels goigs

A les 14 h. Dinar popular

Preu del tiquet 22 €, nens de 0 a 1 any gratuït, nens de 7 a 12 anys 10 € (Venda anticipada dels tiquets pel dinar: a l’oficina de Turisme – fins divendres dia 9).

A la  tarda, sardanes i a la mitja part, berenar per tothom

Les sardanes seran interpretades per la cobla Foment del Montgrí

Dimarts, 13 de juny de 2022 - Diada de Sant Antoni

A les 11 h. Missa cantada i cant dels goigs,

A la sortida de la missa, hi haurà el sorteig de la rifa del xai.

S'obsequiarà a tots els assistents amb coca, Aromes de Montserrat, Ratafia i aigua.

Organitza: Pabordes de Sant Antoni

Col·labora: Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses Cartells de sardanes d'estiu:
10è Concurs de colles improvisades de sardanes.
A l'audició de sardanes, hi havia la pintora Pilarín Bayés.Sardanes de Festa Major.


Diada Nacional de Catalunya, ofrena Floral a la  corona del comte Guifré.

 

Curset i d'octubre i novembre.


9a Caastanyada i doble audició de sardanes.
Dissabte, 25 de novembre de 2023, a Camprodon, a l’Espai Cultural Cal Marquès,  al programa Parlem de la vall amb la nostra - a l’apartat de tertúlies sobre la vall – està dedicat “Parlem de sardanes”.

Intervindrà: Mingo Pairó, Assumpta Roura, Sebastià Costa i Miquel Serrat, el moderarà Joanquim Ros. 

Organitza: Fundació comunitària de la Vall de Camprodon


Diumenge, 10 de desembre de 2023

Aplec de Sant Llúcia

Parròquia de Santa Llúcia del Puigmal. Sant Joan de les Abadesses.

Programa:

A les 11 del matí, audició de sardanes, amb la cobla Osona.

A les 12 del migdia, Mossa Solemne.

En acabar, continuació de l’audició de sardanes.

Durant l’aplec, hi haurà coca, llonganissa, xocolata i vi dolç, per a tothom.

Per tal de col·laborar amb la festa, entre sardana i sardana es faran unes rifes, també es posaran a la venda els ciris amb l’estampa de la santa.

 

Amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Baronal Vila de Sant Joan de les Abadesses.

El dia 21 de desembre de 2023, n'ha deixat en Jaume Soler i Serra, va néixer el 28 de novembre de 1932, fill de Sant Joan de les Abadesses, on també vivia.


Va ser president de l'Agrupació Sardanista de Sant Joan de les Abadesses del 1977 al 1984, durant aquest període destaquen els aplecs de la sardana VII, VIII i IX.

El 6 de febrer de 2023, a l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va fet un acte de reconeixement al santjoaní Jaume Soler i Serra en agraïment a la donació del seu fons a l’Arxiu Històric Municipal, fruit d’anys de col·lecció i de la seva trajectòria com a president de l’Agrupació Sardanista, de la Unió de Botiguers i dinamitzador de les trobades de la lleva del 53.

Loteria de NadalFelicitació de Nadal
 

1 comentari: