dilluns, 10 de setembre del 2018

Sardana d'honor


La sardana d’honor, enguany ens  ha estat dedicada a l’Associació Sardanista de Sant Joan de les Abadesses.
Reconeixament a l'Associació Sardanista:

Benvolguts santjoanins, santjoanines i visitants de la nostra vila amb motiu d'aquesta Festa Major. A continuació, i seguint una llarga tradició que es remunta a l'any 1949, s'interpretarà la Sardana d'Honor de la Festa Major de Sant Joan.

Aquesta sardana serveix de reconeixement a aquelles persones que s’han destacat per la seva tasca continuada a favor de Sant Joan de les Abadesses en l'àmbit cultural, social, associatiu o de promoció de la vila, i, en especial, en la promoció de la sardana a la nostra vila.

Enguany la sardana d'honor es dedica per primer cop no a una persona sinó a una entitat de la vila, i s'ha cregut oportú que la primera associació que havia de rebre aquest reconeixement havia de ser l'Agrupació Sardanista de Sant Joan de les Abadesses, ara Associació Sardanista.

L'Agrupació Sardanista té ja més de 40 anys, i la seva creació fou l'oficialització en una entitat que s'encarregués de la promoció de la Sardana a Sant Joan. És, per tant, l'hereva del moviment sardanista a la vila de Sant Joan, que comptava ja amb una llarga tradició sardanista, ja que el primer esment d'una audició de sardanes llargues, és a dir, de les actuals a la vila, data de l'any 1880.
Per tant, l'Agrupació recollia la torxa d'anteriors entitats sardanistes com ara el Foment de la Sardana, creat durant temps de la República, o els Amants de la Sardana", de la dècada dels anys 50, a part d'altres entitats que també programaven regularment sardanes, com el Centre Catòlic o el Centre d'Iniciatives Turístiques. Amb la creació de l'Agrupació Sardanista es va pretendre donar un nou impuls a la sardana a la nostra vila, i, a part d'organitzar una nombrosíssima programació estiuenca de sardanes,van sorgir també la Colla Sardanista Ramon Serrat i la Colla Joves Ramon Serrat, la celebració dels concursos de colles dins de les Grans Diades Sardanistes, i els cursets d'ensenyament de sardanes. Més tard arribarien els Aplecs de la sardana. En els darrers anys s'han anat diversificant les activitats de cursets de perfeccionament, concursos de colles improvisades, audicions dobles de la castanyada, entre altres, que continuen evidenciant el dinamisme de l'entitat.

El reconeixement d'aquesta tasca i en general, de la de la vila de Sant Joan en favor de la sardana fou la proclamació de la nostra vila com a Ciutat Pubilla de la Sardana, l'any 1997. L'agrupació Sardanista treballà intensament dins de la comissió organitzadora, suposà amb un important any de preparació i un de pubillatge ple d'activitats de tot tipus que suposaren el reconeixement de l'Obra del Ballet Popular.

Aquesta Sardana d'Honor es doncs un tribut a la tasca de l'entitat i a tots els qui la formen i n'han format part; als seus expresidents, Ramon Roqué Vilanova, que ho fou en dues etapes, Jaume Soler Serra, i a l'actual presidenta, Assumpta Roura Mas, a tots els membres que han format part de les diferents juntes i a tots els socis i sardanistes de la vila.
La sardana escollida enguany no podia ser més indicada: "Compartint emocions", sardana de Josep Coll i Ferrando, que el seu autor dedicà l'any 2015 a l'Agrupació Sardanista.

Recordem que la Sardana d'Honor és per a ser escoltada en silenci i respecte i no per a ser ballada. La interpretació serà a càrrec de la cobla La Flama de Farners.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada